Οφέλη πλαστικού


Τα πλαστικά έχουν επικρατήσει στην αγορά για τις πολλαπλές εφαρμογές τους στην καθημερινή μας ζωή, την βιομηχανία, την γεωργία, την τεχνολογία κ.λπ. για τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα.

Τα πλαστικά είναι ελαφριά, ανθεκτικά, αδιαπέραστα από υγρά και αέρια, έγχρωμα ή άχρωμα, μπορούν να τυπωθούν είναι σχετικά φθηνά κ.λπ.

Τα πλαστικά παράγονται από τα παραπροϊόντα διύλισης του πετρελαίου, που αντί να καούν και να μολύνουν το περιβάλλον, μετατρέπονται σε πλαστικά. Τα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να ανακυκλωθούν ή και να καούν για την παραγωγή ενέργειας.

Συστηματικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα πλαστικά είναι τα λιγότερο ενεργοβόρα κατά την παραγωγή τους, τα πιο πλεονεκτικά από πλευράς βάρους και τα λιγότερο ρυπογόνα σε σχέση με άλλα υλικά (χαρτί, μέταλλο κ.λπ.).

Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται ως υλικά συσκευασίας πέραν των σημαντικών πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όταν (κακώς) απορριφθούν στο περιβάλλον, το ρυπαίνουν. Υλικά συσκευασίας από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και πολυστυρένιο τελικά βιοδιασπώνται από μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην φύση προς διοξείδιο του άνθρακος, νερό και βιομάζα.

Παράλληλα υπάρχουν και τα υδροβιοδιασπώμενα υλικά συσκευασίας που παράγονται από υλικά με βάση το άμυλο (π.χ. καλαμπόκι), που συμβάλλουν και αυτά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα ΟΛΩΝ των πλαστικών είναι το γεγονός ότι: ανακυκλώνονται.

Ο προηγούμενος αιώνας ονομάσθηκε ο αιώνας του πλαστικού. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ανακύκλωσης και της αναγέννησης πρώτων υλών. Η χώρα μας είναι ουραγός μέχρι σήμερα στον χώρο της ανακύκλωσης πλαστικών. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση: πολιτεία, βιομηχανία, πολίτες, να συμβάλλουμε δυναμικά στο χώρο αυτό.

Χρήσεις στη σύγχρονη ζωή


Γνώριζες:
Ποιο ήταν το μυστικό των ρεκόρ του σούπερ σταρ των σπριντ, Γιουσέιν Μπολτ; Το πλαστικό. Η αφαίρεση λίγων γραμμαρίων από τα παπούτσια του, στα οποία το δέρμα έχει αντικατασταθεί από πανάλαφρο πλαστικό έκανε τη διαφορά. Τα παπούτσια του Ολυμπιονίκη ζυγίζουν όσο ένα μήλο. Περίπου 153 γραμμάρια.

Γνώριζες ότι:
Για να αντικατασταθούν όλες οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με χάρτινες θα χρειαστεί να κοπούν επιπλέον 2,2 εκατομμύρια δέντρα.

Γνώριζες ότι:
Χάρη στα προστατευτικά γιλέκα, που έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικά πλαστικά υλικά, έχει σωθεί η ζωή περισσότερων από 3000 αστυνομικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.

Γνώριζες ότι:
Η χρήση πλαστικών στα σύγχρονα πλυντήρια μειώνει την κατανάλωση νερού κατά 40-50%.

Γνώριζες ότι:
Μονώνοντας με ειδικούς αφρούς τα κτίρια επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της «ζωής» τους εξοικονόμηση 2.400 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Γνώριζες ότι:
Η χρήση πάνελ κατασκευασμένων από πλαστικά συνθετικά υλικά στα ελβετικά τρένα οδήγησε σε μείωση τους βάρους τους κατά 25% και συνεπακόλουθα σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας